Hajápolási tippek

A szőkítés

2020.01.18 19:03

A szőkítő termékek úgy működnek, hogy a haj természetes színét "világosítják", depolimerizálják a melanint, mely a hajszálakban a fehérjeláncok belsejében van.

A természetes pigmenteket a melanin-mixek határozzák meg. A fekete-barna pigmenteket (eumelanin) a legkönnyebb eltávolítani, mivel ezek a pigmentek szemcsések és koncentráltabbak. A piros-sárga pigmenteket (feomelanin) nehezebb eltávolítani, mert ezek szétszórtak és kicsik.

A melanin aránya határozza meg a természetes hajszín intenzitását és árnyalatát. A szőkítés hatásmechanizmusa abból áll, hogy a hajban lévő melanint alakítjuk át a szőkítő termékekben lévő oxidációs szerek segítségével. Ezek közül a legaktívabb az ammónia-perszolfát, mely ammónia képződéshez vezet (ez fontos a termék bejutásához a hajban). Amikor ezeket a szőkítő termékeket különböző erősségű hidrogén-peroxiddal elegyítjük, elérik a haj belsejében lévő melanint, és megváltoztatják annak összetételét.

Minél több árnyalatot szeretnénk világosítani, általában annál erősebb hidrogén-peroxiddal kell elkevernünk a szőkítőport. Tehát a legerőteljesebb keveréket 12%-os (40 volumenes) oxival tudjuk elérni.

Tartsuk be a terméken javasolt hatóidőt, ami aszerint változik, hogy milyen terméket használunk, és milyen árnyalatot szeretnénk elérni. A hatóidő alatt érdemes a tincseket szétválasztani, mert ezzel is elősegíthetjük a szőkítő termékek könnyebb behatolását a hajba.

Miután elértük a kívánt árnyalatot, következik a bő, langyos vízzel való hajmosás. Amennyiben szükségét érezzük samponnal is átmoshatjuk a hajunkat, de csak gyengéden, ügyelve hogy a hajat és a fejbőrt ne terheljük túl.

A szőkítés művelete után fontos a haj tonizálása a kívánt szín eléréséhez.

Használhatunk hamvasító folyadékokat, samponokat, festhetjük vagy színezhetjük is a hajunkat szőkítés után.

A legvégén mindenképpen használjunk valamilyen mélyhidratáló hajpakolást vagy balzsamot, mert ezek az eljárások nagyon kiszárítják, és sérülékennyé teszik a hajat.