Hajápolási tippek

Hamvasítás, tonizálás
2022.02.21 19:46

A hamvasító sampon egy tonizáló sampon, amelyet kifejezetten szőke, szőkített, melírozott és ősz-őszülő sárgulásra vagy rezesedésre hajlamos hajra terveztek. Lila pigmenteket tartalmaz, amelyek semlegesítik a sárga, narancs és rezes árnyalatokat (tónusokat) a hajban.

A fodrászok is gyakran tonizálnak (hamvasítanak), hogy semlegesítsék a sárga, réz és narancssárga árnyalatokat a festett vagy szőkített hajon. A lila pigmentekkel dúsított hamvasító sampon vagy hamvasító folyadék nagyszerű otthoni megoldás a haj tonizálására és a sárgulás- rezesedés megelőzésére.

A jó hír, hogy már hamvasító hajpakolásokat, balzsamokat is gyártanak otthoni felhasználásra. Ezeket a termékeket lehet együtt is használni, de külön-külön is eredményesen alkalmazhatóak. Van, aki a hamvasító folyadékra esküszik mások a samponokra, vagy a balzsamokra, de mindenképpen érdemes többféle terméket is kipróbálni.

Ha még nem ismered a hamvasító termékeket és azok használatát, vagy ha csak néhány kérdésed van az első használat előtt, olvasd el ezt a kis útmutatót

Milyen gyakran használjak hamvasító sampont?

Nincs két egyforma szőke haj! Az, hogy milyen gyakran alkalmazzunk hamvasító sampont attól is függ, hogy milyen árnyalatot szeretnénk elérni. Minél többször használod, annál hamvasabbak, ezüstösebbek lesznek a tincseid.

Amennyiben először használsz hamvasító sampont, akkor a legjobb, ha csak hetente egyszer teszed, és lassan növeled a gyakoriságát, vagy kombinálod más hamvasító termékekkel is amíg meg nem találod a számodra tökéletes árnyalatot.

Sokan kérdezik, hogy a hamvasító termékeket meddig hagyják a hajukon, hogy intenzívebb eredményt érjenek el. Valójában, néhány perc is megteszi, de rajta lehet hagyni akár 5-10 percig is pl. egy balzsamot vagy hajpakolást, de még a sampont is.

A szőkített, festett, melírozott haj nagyon porózus, és egy pillanat alatt felszívja a lila pigmenteket. Ha túl sokáig hagyod rajta, és nem tetszik az eredmény, ne ess pánikba. Egyszerűen mosd meg újra a hajad egy sima tisztító samponnal, és máris tompul a lila vagy ezüst tónus.

A hamvasító sampon világosítja a hajat?

A hamvasító termékek a már szőkített hajra valók, így, ha azt reméled, hogy egy hamvasító sampon vagy folyadék világosítani fogja a barna hajad, csalódni fogsz. Ezek a termékek nem tartalmaznak ammóniát, nem roncsolnak, és nem szívják a hajat. Ehelyett élénkítik a szőke színt azáltal, hogy kiiktatják azokat a sárga tónusokat, amelyek a lilával szemben állnak a színkörön.

Ha azon tűnődsz, hogy mikor használj hamvasító sampont a szőke hajadra, akkor a válasz, hogy abban az esetben, ha a hajadon észreveszed a sárgulás vagy a vörösödés jeleit.

A hamvasító sampon más hajszíneknél is működik?

Ha természetes szőke vagy ősz hajad van, a hamvasító sampont ugyanúgy használhatod, mint a festett-szőkített hajhoz, hogy eltávolítsd a sárga és rezes tónusokat és felfrissítsd a hajszínedet. Sokan nem is gondolják, de a vörös hajon is használható a sárgaréz tónusok ellen, hogy hétről hétre friss maradjon a vörös szín.

Nincs egyetlen legjobb módja a hamvasítók használatának, ezért érdemes próbálgatni, kísérletezni, hogy kinek melyik termék válik be a legjobban.

Használhatom a hamvasító sampont száraz hajon?

Röviden: Nem, nem szabad hamvasító sampont száraz hajra kenni. Bár igaz, hogy a száraz haj több pigmentet szív fel, azonban a felszívódása egyenetlen. Legtöbbünknek, ha nem mindannyiunknak – akár szőke, akár nem – a hajvégek szárazabbak és porózusabbak, mint a hajunk többi része. Ugyanez vonatkozik minden olyan területre, amelyet szőkítőporral vagy hajfestékkel kezeltek. Ezért a hamvasító sampon száraz hajon alkalmazva valószínűleg foltos végeredményt fog produkálni.

 

Hamvasító samponok, balzsamok, folyadékok használata
2022.02.18 20:43

Hamvasító sampon: nedvesítsd be a hajad, és a szokásos módon mosd meg, vagyis habosítsd jól fel, majd alaposan öblítsd ki. Szerintem érdemes a piszok, a zsír, a hajlakk vagy hajhab eltávolítására először egy tisztító sampont használni, majd ezt követően a második mosást végezd a hamvasító samponnal, amelyet egy pár percre rajta is hagyhatsz, mielőtt leöblíted a hajadról.

Hamvasító balzsam: a hajmosást követően a nedves hajba masszírozzuk ugyanúgy, mint bármelyik balzsamot, és ezt is rajta lehet hagyni pár percig, de nem muszáj. Mindenképpen ki kell öblíteni a hajból, ezek sem hajban maradó termékek.

Hamvasító hajpakolás: a hajpakolásokat általában nem használjuk minden hajmosásnál, van, aki kéthetente és olyan is aki csak havonta egyszer teszi fel. Egyrészt időigényesebb, ha helyesen akarjuk alkalmazni, másrészt pedig felesleges. A hamvasító hajpakolást is ugyanúgy használjuk, mint a többi hajpakolást, vagyis hajmosás után a törölközőszáraz hajra vigyük fel, masszírozzuk bele, és tartsuk rajta 5-10 percig. Ez sem hajban maradó termék, tehát alaposan ki kell öblíteni a hajból.

Hamvasító folyadék: mindegyik flakonon rajta van a termék hígítási aránya, vagyis ezeket a folyadékokat vízben kell feloldani, és azzal öblögetni a hajat. A hamvasító folyadékokat mindíg hajmosás után használjuk, és annyiszor öblítjük át vele a hajat ahányszor csak akarjuk, míg el nem értük a kívánt árnyalatot. A hamvasító folyadékot nem muszáj kiöblíteni a hajból, de alkalmazhatunk egy rövid tiszta vizes öblítést, ha szeretnénk.

Hogyan nő a hajunk - és miért?
2022.01.26 17:06

A hajtüsző egy piciny lyuk, ahonnan a haj nő. A fejbőr mindhárom rétegén áthatol. Minden egyes tüsző kiindulásánál egy papillának nevezett rügyszerű sejtcsomó van. Ezeket táplálja a hajszálerekből származó vér, amíg meg nem duzzadnak és hajsejtekké nem alakulnak (elszarusodnak) és végül elhalnak.
Ezek a halott sejtek alkotják a hajszálat. A legtöbb embernek 90 000 - 150 000 hajtüsző van a fejbőrén.

Minden egyes hajszál 1-6 évig él, ezután elpusztul és kiesik a hajtüszőből. Naponta 50-150 hajszál pusztul el, de a helyükön állandóan újak nőnek, így a hajveszteség nem feltűnő.

A haj életciklusának három fázisa van: az anogén fázis, a katogén fázis és a telogén fázis.
Az anogén fázis az új növekedés szakasza. A legtöbb embernek havonta 1,3 cm-t növekszik a haja. A faggyúmirigyek ebben a szakaszban aktívak. A hajunk kb. 18%-a van jelenleg ebben az állapotban.
A katogén fázis alatt a növekedés megáll, és a faggyúmirigyek aktivitása csökken. Hajunknak csak 1%-a van ebben a szakaszban.
A telogén fázis az utolsó szakasz. A faggyúmirigyek beszüntetik működésüket és a hajtüsző összehúzódik. Hajunk 4-14%-a van ebben a szakaszban jelenleg.
Két okból van haj a fejünkön: egyrészt, hogy fékezze a test hővesztését, másrészt pedig, hogy megvédje a fejbőrt a sérülésektől.

2020.03.30 08:58
2020.01.18 19:03
2019.03.21 22:39

Könnyen töredezik? Kiszáradt, elvékonyodott? Nehéz kifésülni? Nincs fénye?

Megvette a jó minőségű hajpakolást, hajmaszkot, mégsem segít a haján?

Következzen egy-két jó tanács a problémákra.