Hajápolási tippek

A hajmosás technikája

2020.03.30 08:58

A hajápolás legfontosabb része a helyes hajmosás. Mindenki mossa, de mivel nem tanítják sehol, ezért a legtöbben úgy csinálják ahogy otthon látták-megtanulták.

Hogyan kell helyesen hajat mosni? És miért fontos? Valójában nagyon sok probléma megelőzhető lenne, ha az emberek tisztában lennének néhány alapvető dologgal.

Sok embernek azért lesz zsíros, korpás, zsíros-korpás vagy éppen száraz és viszkető fejbőre, mert éveken keresztül elrontja a hajmosást, ami egy idő után problémákhoz vezet.

Először is meleg vízzel jó alaposan letusoljuk a hajunkat, főleg annak van nehezebb dolga, akinek hosszú és vastagszálú a haja. A hajnak is idő kell, hogy rendesen átnedvesedjen. Az ősz haj szintén nehezebben ázik át. Hajsampont igyekezzünk a hajunk állapotának megfelelőt választani.

A sampont mindig a tenyerünkbe kell nyomni, és nem közvetlenül a fejbőrre! Tenyerünkben kicsit felhabosítjuk és eloszlatjuk a hajon. Az első mosás csak zsíroldásra szolgál, felesleges sokáig dörzsölni, masszírozni az alig habzó sampont a hajunkon megtapadt porral, piszokkal és zsírral. Meleg vízzel alaposan kiöblítjük a hajunkból a habot, majd újabb adag sampont nyomunk a tenyerünkbe és ezzel már fel tudjuk lazítani a hajat és rendesen át tudjuk mosni. Szétnyitjuk ujjainkat és ujjbeggyel egymással szemben mozgatva először a fejtetőt masszírozzuk át, majd haladunk hátrafelé egészen le a tarkóig. Ezután jobb kezünkkel jobbról, bal kezünkkel balról a halántékot mossuk át, majd elöl a homloknál is alaposan és határozottan átmasszírozzuk. A haj “megkel” fellazul amikor helyesen és elegendő ideig mostuk. Érezhetően könnyebbé válik, a fejbőr kellemesen bizsereg, mert beindul a vérkeringés aminek szerepe elengedhetetlen a haj növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez.

Vigyázzunk, hogy körmünkkel ne sértsük fel a fejbőrt, ujjbeggyel végezzük a masszírozó mozdulatokat! A dörzsölés-masszírozás ne legyen fájdalmas, csak annyira kell erőteljesnek lennie, hogy jóleső bizsergést váltsunk ki a fejbőrből. Amikor érezzük, hogy a hajunk megkönnyebbült, ne hagyjuk rajta a sampont, hanem bő meleg vízzel alaposan öblítsük ki a habot. Fontos, hogy ne maradjon rajta samponhab, teljesen tisztára kell öblíteni!

Ezután tehetünk rá balzsamot, amennyiben szükségét érezzük, ha hajpakolást akarunk használni arra érdemes egy kis időt szánni, és elég csak havonta egyszer. A hajpakolás úgy a leghatékonyabb, ha törölközőszáraz hajra kenjük, zuhanysapkába, törölközőbe bugyoláljuk és legalább 20 percig a hajunkon marad. (Erről van egy korábbi részletesebb leírás az oldalon: https://fodraszkellektar.wordpress.com/2019/03/14/hajpakolasok-hajmaszkok-hasznalata/)

A balzsamot, hajpakolást minden esetben bő meleg vízzel kiöblítjük a hajból. Semlegesítésre aki szereti lehet használni egy kis ecetes vizet a legvégén, mert szép fényt ad a hajnak és közömbösíti az esetleges vegyi anyag maradékokat.

A víz hőmérséklete sem utolsó szempont! Természetesen meleg vízzel mosunk hajat, de ne forróval! Aki szereti a nagyon meleg vizet tusoláskor, annak is érdemes arra figyelnie, hogy a hajmosó víz meleg legyen és ne forró. Roncsolja a hajszálakat is és a fejbőrnek sem tesz jót a forró víz. A legutolsó öblítő vizet állítsuk a leglangyosabbra, aki bírja a hideget, akár azzal is befejezheti az öblítést. (Tipp: https://fodraszkellektar.wordpress.com/2019/04/08/almaecetes-hajoblito-normal-hajra/)

Amikor végeztünk a hajmosással, hosszú hajnál először kinyomkodjuk a hajból a vizet, majd törölközővel betekerve “áttapogatjuk” a fejünket, nem dörzsöljük!

Aki nem növeszti a haját, vagy rövid a frizurája, nyugodtan átdörgölheti finoman, mivel az ő haja folyamatosan vágva van, nem fog eltöredezni.

A hosszú hajból törölköző segítségével kinyomkodjuk és felitatjuk a vizet. Roncsoljuk a hajat, ha minden alkalommal átdörgöljük. Tekerjünk turbánt a fejünkre a törölközőből, és hagyjuk rajta kb. 10 percig, hogy beigya a nedvességet a hajból. Ezután tehetünk rá hajolajat, hajkrémet, hajhabot vagy bármit amit szeretnénk. Végül kifésüljük, és megszárítjuk. Nyáron, ha van rá lehetőségünk mellőzzük a hajszárító használatát, ezzel is védve a hajat.